Maastohiihto UKK - Usein
Kysytyt Kysymykset

Usein kysyttyä maastohiihdon matkoistamme

Matkalle valmistautuessa mieleen juolahtaa usein asioita, jotka kannattaa varmistaa hyvissä ajoin. Olemme koonneet alla olevaan listaan muutamia maastohiihtoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Tarvitsenko matkakohteessa erikseen maksullisen latukortin?

Useimmat kohteet Alpeilla ja yleisesti Keski-Euroopassa edellyttävät maastohiihtolatujen käyttöä varten erikseen kohteessa ostettavan latukortin. Latukorttien hinnat vaihtelevat kohteesta ja latuverkon koosta riippuen muutamasta eurosta joihinkin kymmeniin euroihin. Parhaimmillaan kortilla voi saada käyttöönsä useiden satojen kilometrien edestä latuja sekä kaupan päälle vielä käyttöoikeuden julkisen liikenteen juniin ja busseihin. Pyrimme aina lisäämään matkojemme kohdesivuille erikseen maininnan kohteen latukorteista, niiden hinnoista ja saatavuudesta.

Perinteinen vai luistelutyyli?

Maastohiihto jaetaan kahteen eri tyyliin – perinteiseen ja vapaaseen, jota kutsutaan myös luisteluksi. Aloittelijalle perinteinen on yleensä helpompaa ja taitojen kehittyessä luistelukin tulee tutuksi. Valitsemme matkakohteiksemme lähtökohtaisesti vain keskuksia, joissa molempien tyylien edustajat saavat mahdollisimman hyvät edellytykset harrastamiseen. Kaikissa kohteissamme on mahdollisuus vuokrata molempien lajien varusteita.

Voinko kuljettaa lentokoneessa omat huoltotarvikkeeni?

Älä ota mukaan fluoripitoisia suksivoiteita, voiteiden poistoaineita, lämmittimiä tai lukkosulia, niiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty. Suosittelemme, että huollat tai huollatat varusteesi ennen matkaa. Kaikissa kohteissamme on myös mahdollista huollattaa varusteensa maksua vastaan paikallisissa vuokraamoissa tai suksikaupoissa.

Onko kohteessa mahdollista huollattaa omat sukset?

Kaikissa kohteissamme on paikallisia yhteistyökumppaneita, suksikauppoja ja vuokraliikkeitä, joissa omat varusteet voi huollattaa. Hinnat vaihtelevat riippuen kohteesta ja liikkeestä.

Miksi matkoja ei järjestetä myöhään keväällä?

Alpeilla kevät etenee nopeammin kuin Suomessa. Tiettyyn ajankohtaan tultaessa ladut alkavat pitkän päivän ja korkealla porottavan auringon vaikutuksesta sulaa. Korkealla sijaitsevat ladut kestävät aurinkoa paremmin ja hyvä huolto pidentää kautta. Yleisesti maastohiihtomatkamme kuitenkin loppuvat maaliskuussa, jolloin kelit ovat monessa kohteessa hyviä. Huhtikuussa ladut eivät enää ole normaalisti käytössä.

Mitä hiihtomatkan hintaan sisältyy?

Maastohiihtomatkoillamme hintaan sisältyvät normaalisti lennot, lentokenttäkuljetukset ja majoitus. Kohteen sivuilta voit vielä erikseen katsoa hintaan sisältyy -osiosta tarkemmin muut kyseisen kohteen hintaan sisältyvät asiat.

Millainen vaatetus sopii parhaiten Alppien laduille?

Keski-Eurooppa sijaitsee lämpimämmällä vyöhykkeellä kuin pohjoinen kotimaamme. Vaikka vuoret ja niillä kulkevat ladut sijaitsevat korkealla, on lämpötila keskimäärin korkeampi kuin Suomessa. Kosteutta ja hikeä vaatetuksen ulkokerroksiin siirtävät ja nopeasti kuivuvat alusvaatteet ovat erinomainen vaihtoehto. Tuulelta suojaava vaatetuksen ulkokerros on hyvä lisä, esimerkiksi tauoilla on mukava vetäistä tuulelta suojaava kevyt takki päälle. Aurinkorasva on myös välttämätöntä mihin aikaan vuodesta tahansa. Matkalaukkuun kannattaa kaikesta auringosta ja lämmöstä huolimatta pakata mukaan myös kylmemmän kelin vaatteet. Esimerkiksi tammi-helmikuussa lämpötilat korkealla yhdessä tuulen kanssa saattavat olla yllättävän viileitä.