Vaellusmatkat UKK UKK / Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

Usein kysyttyä vaellusmatkoista

Vaeltaminen kesäisillä vuorilla on unohtumaton kokemus. Alppiniittyjen kukkaloisto ja korkealta paistava aurinko hellivät ulkoilijaa. Mutta miten varautua etukäteen vuorilla liikkumiseen? Alla useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

Mikä on paras aika vaeltamiseen?

Paras aika riippuu matkakohteesta. Mitä etelämpänä ollaan, sitä aiemmin kesä alkaa. On myös hyvä muistaa, että erityisesti korkeilla vuorilla lumi säilyy vielä pitkälle kesään. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jokilaaksoissa ja alavilla mailla vaelluskausi alkaa jo huhtikuussa ja jatkuu lokakuulle saakka. Vuorilla kaikkein lämpimin ja kuivin jakso ajoittuu yleensä heinä-elokuulle. Euroopassa lomasesonki on yleisesti elokuussa, suomalaisista valtaosa lähtee matkalle heinäkuun aikana.

Riittääkö kuntoni vaellukselle?

Meidän vaellusohjelmasta löytyy runsaasti vaihtoehtoja kaikenkuntoisille. Katso matkan tarkempi kuvaus joko kohdesivulta tai soita meille ja kysy lisää. Ja aina voit piipahtaa myös toimistollamme.

Mitä vaelluspaketti pitää sisällään?

Vaelluspakettimme sisältää aina oppaan palvelut sekä vaelluksella tarvittavat kuljetukset ja hissinousut. Kohdekohtaisesti pakettiin saattaa kuulua vielä lisäetuja, josta mainitaan aina erikseen.

Missä vaelluksilla syödään?

Kaikki vaelluksemme suunnitellaan lähtökohtaisesti niin, että reitit kulkevat lounas- tai taukopaikan kautta. Vaelluksille on kuitenkin aina hyvä ottaa mukaan evästä omasta tarpeesta ja reitin pituudesta riippuen.

Mitä eväitä kannattaa pakata mukaan?

Vaikka vaellusreiteillä on normaalisti aina mahdollisuus pitää taukoja maksullisissa lounaspaikoissa, on silti hyvä pakata mukaan evästä. Kevyt, energiapitoinen ja nopeasti imeytyvä ravinto, kuten suklaat, pähkinät, hedelmät (tuoreet tai kuivatut) ovat käteviä. Oma juotava on erityisen tärkeää, muista siis pakata mukaan riittävästi nestettä.

Millaiset vaelluskengät soveltuvat parhaiten?

Vaelluskengät vaihtelevat käyttäjän tarpeen mukaan. Yleensä omistamme vain yhdet kengät, joten kyse on kompromissien tekemisestä. Vuoristojen kovapohjaisilla kivikkopoluilla kengän pohjan tulee olla kestävä ja nilkkaosan tukeva. Kengän pinnan on myös hyvä kestää kulutusta, koska silloin tällöin kuljemme sateessa tai maa voi muuten olla märkää. Kenkä on hyvä olla kooltaan hieman tavallista kenkää isompi, jotta varpailla on tilaa ja kenkään mahtuu ainakin hieman paksumpi vaellussukka. Noin 10-15 milliä lisäpituutta on melko hyvä nyrkkisääntö, mutta testaa kenkiä retkeilyliikkeiden kenkäosastolla ennen ostoa. Ja sitten se tärkein sääntö… kengät muotoutuvat hiljalleen käyttäjänsä jalan mukaan, joten älä lähde matkalle uusilla kengillä. Aja uudet kengät sisään käyttämällä niitä joitain päiviä ennen vaellusmatkaa.

Miten pitkiä vaellukset ovat?

Vaellusten pituudet vaihtelevat riippuen kohteesta. Kilometrimäärien sijaan puhutaan yleisesti ajasta. Näin tehdään siksi, että vuoristossa ja mäkisessä maastossa matkan pituuden sijaan oleellisempi lisäelementti on korkeusero tai maaston muut muodot. Kevyillä patikoilla etappien pituudet ovat puolikkaan päivän luokkaa, keskitason päivävaelluksilla puhutaan normaalisti 5-8 tunnin reiteistä. Haastavimmilla majalta majalle -vaelluksilla pisimmät etappit voivat olla vielä tästäkin aavistuksen pidempiä.

Mitä vaellusmatkan hintaan sisältyy?

Hintaan sisältyy You Travelin vaellusmatkoilla normaalitilanteessa lennot, transferkuljetukset kentälle ja takaisin sekä majoitus. Kohdesivuilta löydät vielä erikseen tarkemmin ilmoitetut, muut matkan hintaan sisältyvät asiat. Näitä voivat olla muun muassa vaelluspaketti, puolihoito, opaspalvelut, kuljetukset reiteillä, vierailut eri nähtävyyksissä sekä muut erityisohjelmat.

Mitä tarkoittaa majalta majalle -vaellus?

Majalta majalle -vaelluksilla vaelletaan etappiluonteisesti joka päivä uuteen yöpymispaikkaan. Osa matkoista on tasoltaan helppoja ja maltillisia korkeuseroja sisältäviä kohteita, joissa yövytään hotelleissa. Osassa taas vaelletaan pidempiä päivämatkoja ja yöpymiset tapahtuvat korkealla sijaitsevissa vuoristomajoissa. Kaikkiin majalta majalle -vaelluksiin kuuluu lähtökohtaisesti ateriat majoituspaikoissa, matkatavaroiden kuljetuspalvelu, You Travelin suomalainen opas tai matkanjohtaja, kuljetukset kohteissa (esim. hissinousut tms.) sekä transferkuljetukset lentokentälle, ellei toisin mainita.

Ohjeita ja vinkkejä vaellusmatkalle

 • Sopivan rauhallinen tahti vie matkaa joutuisammin kuin turha reuhtominen. Juo riittävästi ja pidä tarvittaessa taukoja, vaelluksella pitäisi jaksaa kävellä vaihtelevassa maastossa useampia tunteja.
 • Ryhmän mukana liikkuessasi kunnioitat ryhmän sääntöjä. Koko muu ryhmä ei voi sopeutua yhden vauhtiin, et voi sooloilla tai pysähdellä milloin ja missä haluat.
 • Sää ja lämpötila voivat muuttua vaelluksen aikana nopeasti. Kunnon vaellusreppua on miellyttävä kantaa, mutta muista pakatessasi, että joudut kantamaan varusteita koko päivän.
 • Korkealla vuoristossa ilma on ohuempaa ja kulkeminen fyysisesti raskaampaa. Laita lihakset kuntoon jo ennen matkaa kuntoilemalla säännöllisesti.
 • Vaikka matkan pääasia onkin lomasta ja luonnosta nauttiminen, pitää oppaiden noudattaa usein vaelluksilla tiettyä aikataulua, esim. paluukuljetuksen vuoksi.

Mitä mukaan vaellusmatkalle?

 • Tukevat, mielellään vettä hylkivät vaelluskengät, esim. puolimatala malli, joka tukee nilkkaa (mielellään “sisäänkävellyt”) ja riittävästi hyviä vaellussukkia.
 • Nopeasti kuivuvaa vaatetta, esim. mikrofleece -pusero, T-paitoja, etenkin majalta majalle vaelluksille esim. urheilukerrasto,  aluspaita jne. Ota mukaan myös lämmintä ja hansikkaat, ylhäällä saattaa olla pilvisellä säällä viileää.
 • Tuulta ja sadetta pitävä esim. kuoritakki ja -housut. Näppärä vaate on vetoketjulla shortseiksi muuttuvat housut sekä sadeviitta (viitan alle saa myös repun).
 • Hyvä reppu, päivävaelluksille riittää n. 25-30 litran vetoinen reppu esim. reppu /pariskunta. Majalta majalle -vaelluksilla reppu, johon mahtuvat kaikki vaelluksella tarvitsemasi tavarat. Tilavuudeltaan 40-litrainen reppu on jo melko iso ja kymmenen kiloa kannettavaa kohtuullisen paljon. Punnitse, suunnittele ja kokeile. Tärkeitä ominaisuuksia repulla ovat painopiste, tukevat hihnat, joissa on monipuoliset säädöt sekä se, että vaihtovaatteet ja varusteet pystyy pitämään kuivina.
 • Päähine, esim. lippalakki sekä ohut pipo, aurinkolasit (kannattaa ottaa toiset varalle, mikäli päässä olevat putoavat “kauas”), aurinkovoide ja huulirasva (Huom! riittävän korkea suojakerroin), juomapullo
 • Vaellussauvat (teleskooppisauvat)
 • Matkapuhelin ja laturi, varavirtalähde (Pakkaa käsimatkatavaroihin – ei saa kuljettaa ruumassa!), taskukiikarit
 • Pieni ensiapupaketti kannattaa ottaa mukaan. Tukiside nyrjähdyksiin, puhdistusainetta ja keinoihoa rakkojen hoitoon, laastaria, päänsärkylääkettä jne.
 • Majalta majalle -vaelluksille tai vaellusmatkalle, jossa yövytään vuoristomajalla kannattaa mukaan ottaa kevyet sisäkengät, otsalamppu ja laturi sekä oma pyyhe. Yöpymisiä varten vuoristomajoissa on tyynyt ja huopia, mutta hygieniasyistä mukana pitää olla oma makuupussin sisäpussin.