Saariston Ulkorengas Suomi - Saariston Ulkorengas Polje Mannersuomesta kesäiseen Ahvenanmaan saaristoon!

Nauti merimaisemista ja saariston tunnelmasta satulasta käsin

Nauti poikkeuksellisesta pyörämatkasta Turusta Saaristomeren läpi Ahvenanmaan perukoille ja takaisin! Reitti poljetaan etappityyppisesti majoitukselta toiselle, joten yövyt joka ilta eri uudessa paikassa. Matkalla näet runsaasti eri saaria, joille siirrytään lautta- ja laivayhteyksien avulla. Koko retken ajan mukana kulkee You Travelin huoltoauto, jossa varusteet siirretään seuraavan yön majapaikkaan. Lähde mukaan uudentyyppiselle pyöräilymatkalle kesäisiin maisemiin!

 • Kiireetön ja luonnonläheinen tapa nauttia saariston raittiista meri-ilmasta, koskemattomasta luonnosta ja hienosta ilmapiiristä ja makuelämyksistä
 • Reitillä peräti 9 lauttamatkaa ja 30 eri saarta
 • Matkan hintaan sisältyy reiteillä mukana kulkeva You Travelin huoltoauto ja muut tarvittavat lautta- ja lossikuljetukset

Vaativuustaso

Saariston Ulkorenkaan reitit ovat helpohkoja ja yleensä asfaltoituja pyörä- ja maanteitä sekä joissain paikoissa kovapintaisia ja hyväkuntoisia hiekka- ja sorateitä hyvin maltillisilla korkeuseroilla. Päiväetapit ovat muutaman tunnin mittaisia ja maksimissaan hieman yli 70 km mittaisia. Saariston Ulkorengas on pyöräteiltään kumpuileva reitti, jossa korkeuseroa tulee yksittäisissä nousuissa enimmillään noin 20-25 metriä. Matkan pyöräiltävä kokonaispituus on noin noin 295 km.

Lue lisää

Saariston kaunis luonto ja pitkät kesäillat

Saariston Ulkorengas

Saariston Rengastien ainutlaatuinen luonto ja merimaiset ovat vuosi vuoden jälkeen eräs suosituimmista matkailukohteista koko Suomessa. Saariston Ulkorenkaan reitit yhdistävät tähän legendaariseen pyöräilyreittiin nyt Ahvenanmaan nähtävyydet, käkkärämäntyiset kallioluodot ja Marianhaminan ja Brändön etapit. Nauvon venerannan tunnelma, Kastelholman linna, saariston hyvät ravintolat, vanhat kirkot, Stallhagenin olutpanimo, lossit ja yhteysalukset…tällä matkalla näet muutakin kuin pelkkää pyörätietä. You Travelin huoltoauton mukana kulkee huoltotarvikkeita, omia tavaroita, evästä ja muuta tarpeellista hyödykettä koko matkan ajan. Saat reittiohjeet päivän alussa ja treffaat muut ryhmäläiset sovittuina ajankohtina reittien varrella. Tavarat saat aina seuraavaan yöpymispaikkaan, joten pyörälle tarvitsee pakata vain päivän tarpeet.

Alk.  835
FAKTAT

Ajankohta: 24.–29.6.2024

Omatoimikohde:
Kohteessa ei opasta, mutta koko matkan ajan mukanasi reiteillä You Travelin huoltoauto.

Pyöräreitit, kesto: Noin 1,5-4 h

Pyöräreitit, pituus: Noin 24-72 km

Korkeuserot: Pieniä, maksimissaan muutamien kymmenien metrin korkeuseroja

Vaativuustaso: 2

Alueen kotisivut:
Saariston Rengastie
Ahvenanmaa

Ulkorenkaan etapeilla huoltoauton kuljettajana toimii Mikko Suomi.

Alustava ohjelma

1. päivä

 • Turku – Parainen – Nauvo:

Tapaaminen matkanjohtajan kanssa aamupäivällä Kupittaan juna-asemalla 10:30 – 11:00. Tapaamisen jälkeen mahdollinen pyörien vuokraus ja testaus. Tämän jälkeen startataan matkaan ensimmäiselle etapille Turun Itäisen keskustan läpi Kupittaan puistoon, kohti Kaarinaa ja saaristoa. Poljemme Kuusiston saaren läpi Paraisten keskustaan ja vierasvenesatamaan, jossa tauko. Matkalla käydään tutustumassa Paraisten valtaisaan, noin kaksi kilometriä pitkään kalkkikivikaivokseen. Paraisten jälkeen siirrytään matkan ensimmäisellä lauttayhteydellä Nauvon saarelle. Lautan jälkeen jatkamme vielä yöksi Nauvon viihtyisään kylään, jossa on aikaa illastaa ja nauttia venesataman erinomaisesta tunnelmasta.

Pituus: noin 56 km
Kesto: noin 3-5 h (pyöräilyaika ilman taukoja)
Huom! Tiedustele kauttamme etukäteen yöpymistä Turussa, jolloin voit siirtyä suoraan hotellissa nukutun yön jälkeen tapaamispaikkaan.

2. päivä

 • Nauvo – Kökar:

Starttaamme heti aamusta kohti Korppoon lossia, jonka toiselta rannalta jatkamme Galtby Bryggaan. Täältä hyppäämme uudelle lautalle, jolla siirrymme etäiseen ja yksin saariston ulkolaidalla nököttävään Kökarin saareen. Perillä poljemme vielä lyhyen siirtymän hotellille, jonka jälkeen tutustaan saareen polkien.

Pituus: noin 24 km (lisäreitti 26 km, noin 1,5 h)
Kesto: noin 1,5-2,5h (pyöräilyaika ilman taukoja)

3. päivä

 • Kökar – Marianhamina:

Hyppäämme satulaan heti aamusta, suuntaamme lautalle ja meriteitse Långnäsiin (Tällä lautalla ei kahvilaa). Siirryttyämme Ahvenanmaan pääsaarelle, saamme ensikosketuksen legendaarisiin punaisiin asfalttiteihin. Långnäsistä niemestä polkeminen Marianhaminaan ei kestä kauaa, joten iltapäivällä on sopivasti aikaa tutustua kaupunkiin pyörällä tai kävellen. Illalliselle löytyy täältä myös useita ravintolavaihtoehtoja! 

Pituus: noin 30 km
Kesto: noin 1,5-2,5h (pyöräilyaika ilman taukoja)

4. päivä

 • Marianhamina – Brändö:

Päivä alkaa pistäytymisellä Stallhagenin olutpanimolle, jonka kautta poljemme Kastelholman linnalle. Kastelholmassa pidetään lounastauko, jonka jälkeen jatketaan Taffelin tehtaan ohi Bomarsundiin ja siitä vielä Prästön lossille. Lyhyt siirtymä pyöräillen Hummelvikin ja Torholman väliselle yhteysalusreitille upeiden maisemien pariin. Viimeinen etappi poljetaan Torsholmasta saarelta toiselle johtavia teitä pitkin Brändön pieneen kylään ja hotellille.

Pituus: noin 62 km
Kesto: noin 3,5-4,5h (pyöräilyaika ilman taukoja)

5. päivä

 • Brändö – Vuosnainen – Naantali:

Ahvenanmaan puoleiset maisemat jäävät taakse kun siirrytään hotellilta lautalle ja meritse Kustaviin aamukahville (matkan varrella Jeremian luolat). Kustavista jatketaan Taivassalon Hakkenpäähän, jossa lounastauko lauttaa odotellessa. Tauon jälkeen lautalla Velkuan Teersaloon, josta viimeinen etappi polkaistaan perjantai-illaksi rentoutumaan Naantalin kylpylään!

Pituus: noin 72 km
Kesto: noin 4-5h (pyöräilyaika ilman taukoja)

6. päivä

 • Naantali – Ruissalo – Turku: 

Matkan viimeinen etappi johtaa Naantalista Turkuun ja Ruissalon vanhalle telakalle sekä pidemmälle tammimetsien täyttämän saaren uumeniin. Ruissalosta matka jatkuu vastarannalla sijaitsevaan Pikisaareen ja Hirvensaloon, joiden paikallisteillä on vaikea kuvitella olevansa Suomen suurimpiin kaupunkeihin lukeutuvan Turun keskustan läheisyydessä. Pikisaaresta jatko vielä Hirvensalonsillan kautta Majakkarantaan ja Aurajoen rantaa pitkin Tuomiokirkolle ja Kupittaan asemalle. Arvioitu paluu Turkuun noin 16:00.

Pituus: noin 50 km
Kesto: noin 2,5-4,5h (pyöräilyaika ilman taukoja)
Huom! Mahdollisuus lisäyöpymisille Turussa, jolloin voit jäädä jatkamaan lomaasi pyöräretken jälkeen. Tiedustele lisää!

Lisätietoja matkasta

Pyörävuokrat

Sähköpyörä Orbea Keram 10:
300 € / 6 vrk

Hinta sisältää hyvin varustellun eMTB maastopyörän (etujousitettu), jossa tavarateline, lokasuojat, tarakkkalaukku, tankoteline puhelimelle (gps) ja lukko

Orbea Keram 10

Retkipyörä:
100 € / 6 vrk

Kaikki alustavat hinnat sisältävät tavaratelineen ja lukon sekä mallista riippuen 7-24 -vaihteisen vaihteiston ja pullotelineen.

retkipyörä

Matkan hintaan sisältyy

 • Sisältää varusteiden kuljetuksen ja ns. huoltoauton
 • Autossa pumppu, työkaluja, voiteluaineita, varapyörä ja ensiaputarvikkeita.

Hyvä tietää

 • Runsaasti lautta- ja yhteysalusmatkoja, joilla voit hengähtää ja nauttia saariston upeista maisemista
 • Reitille voit osallistua maantiepyörällä, mutta paras vaihtoehto on ns. hybridi
 • Sähköavusteinen pyörä tai luomu soveltuvat kumpikin kunnon ja mieltymyksien mukaan
 • Voit vuokrata kauttamme pyörän, tiedustele toimistolta vaihtoehtoja ennakkoon
 • Ajopäivien muutokset ovat mahdollisia ja seuraavan päivän suunnitelma varmistetaan edellisenä iltana
 • Reittien ajalliset kestot ovat suuntaa-antavia pyöräilyajan arvioita, sää, pyörä, pidetyt tauot ja oma kunto vaikuttavat lopulliseen aikaan
 • Ole tarkkana lautta-aikataulujen kanssa, mieluusti hyvissä ajoin rannassa ennen lähtöä!

Kohteen sijainti kartalla

Kuvia Saariston Rengastieltä ja Ahvenanmaalta

Varaa matka

Ota yhteyttä