Inari-Utsjoki-Pykeija Lappi ja Norjan Jäämeri Pyöräile Ylä-Lapin pohjoiskulmasta Norjan tuntureille ja Jäämeren rantaan

Pyörämatka Suomen Lapista Norjan Jäämerelle

Lapin ja Norjan pyörämatkalla koet vuonomaisemat, Suomen kauneimman tien, Siida-saamelaismuseon ja Pykeijan kylän. Suomen pohjoisin kolkka on hieno pyöräilykohde, johon yhdistämme Pohjois-Norjan majesteettiset maisemat ja Jäämeren.

 • Inarissa voit tutustua elävään saamelaiskulttuuriin Siidan museossa ja luontokeskuksessa jos varaat lisäyön Inariin ennen tai jälkeen matkan.
 • Tunne erämaiden rauha. Reitti kulkee lähellä Paistunturin ja Kaldoaivin erämaa-alueita.
 • Pyöräile Tenojoen viertä kulkevaa, Suomen kauneimmaksi tieksi tituleerattua tietä.
 • Nauti Varangin vuonon maisemista ja pittoreskista Pykeijan kylästä.
 • Matkaan hintaan sisältyvät opaspalvelut ja matkatavaroiden kuljetuspalvelu, joten voit ajella pelkällä satulalaukulla tai pienellä repulla.
 • Voit lähteä matkaan omalla tai vuokrapyörällä, sähköavustuksella tai ilman.

Vaativuustaso

Lapin ja Norjan Jäämeren pyörämatkalla reitit ovat teknisesti helppoja retkipyöräreittejä maltillisilla korkeuseroilla. Etapit eivät ole haastavia, mutta Lapin kelien suhteen kannattaa varautua useisiin eri lämpö- ja säätiloihin. Matkan pyöräiltävä kokonaispituus on noin 290 km.

Lue lisää

Lapin tunturit, Norja ja Jäämeri pyörän selässä

Inari-Utsjoki-Pykeija

Lakanoista lakanoihin kulkeva Lapin ja Norjan Jäämeren pyörämatkamme pyöräillään Lapin jylhien tunturimaisemien keskellä todellisen ja aidosti karun luonnon keskellä. Lähdemme liikkeelle Suomen saamelaiskulttuurin keskuksesta Inarista, upean Inarijärven rannalta. Inariin kannattaa saapua vaikka päivää aikaisemmin tai viipyä yksi yö matkan jälkeen, jotta ehdit tutustumaan saamelaismuseo ja luontokeskus Siidaan.

Ensimmäinen etappi vie meidän Karigasniemen suuntaan kulkevaa tietä Giellajohkaan Kielajoen rantaan, jossa majoitumme ensimmäisen yön mukavassa majoituksessa nauttien luonnon rauhasta. Giellajohkan ravintolasta saa perinteistä lappilaista ruokaa.

Seuraava etappi päättyy Tenojoen rantaan Norjan rajalle Karigasniemeen, jossa suomalainen, norjalainen ja saamelainen kulttuuri kohtaavat. Seuraamme Teno-joen Suomen puoleista tietä kohti Utsjokea. Tätä upeaa tietä kutsutaan usein Suomen kauneimmaksi tieksi. Matkalla ohitamme muun muassa Kevon luonnonpuiston sekä Paistunturin erämaa-alueen.

Utsjoelta matka jatkuu rajan pinnassa Nuorgamiin Tenojoelle, jonka toisella puolella siintää Kaldoaivin erämaa-alue. Nuorgamista siirrymme Norjan puolelle ja ajamme kohti jylhän karua Varangin vuonoa, jonka rannalla sijaitsee myös Kirkkoniemi, Hurtigrutenin risteilyreitin päätepiste.

Viimeinen etappi huipentuu lopulta Jäämeren rantaan. Täällä pysähdymme pittoreskiin Pykeijaan, pieneen parin sadan asukkaan kylään, joka on kuuluisa kuningasravuistaan. Paluukuljetus vie meidät ja pyörämme takaisin Inariin.

Alk.  1095 €
FAKTAT

Ajankohta: 6.–11.9.2023

Opaskohde:
Kohteessa You Travelin pyöräopas

Pyöräreitit, kesto: 4- 7 h/vrk

Pyöräreitit, pituus: 35-70 km

Miten pääse Inariin: Inariin pääset monella eri vaihtoehdolla, joko omalla autolla, kimppakyydillä tai julkisilla kulkuneuvoilla.
Lentäen: Finnair lentää päivittäin Ivaloon, josta pääset lentokenttäbussilla Inariin noin tunnissa.
Junalla: VR:n junalla pääset kätevästi Rovaniemelle ( yöjuna tai päiväjuna), josta bussimatka noin 5h 30 min Inariin. Autojuna on myös näppärä vaihtoehto.
Suosittelemme saapumista Inariin päivää tai paria aikaisemmin, sillä äskettäin uudistunut Saamelaismuseo Siida on ehdottomasti tutustumisen arvoinen vierailupaikka.

Vaativuustaso: 3

Lisätietoja matkasta

1. pyöräilypäivä

Torstai: Inari – Giellajohka (61km)

Ajamme Kaamasen kautta Karigasniemen tien varrella sijaitsevaan Giellajohkaan, joka sijaitsee kalastuspaikkanakin kuuluisan Kielajoen rannalla.

2. pyöräilypäivä

Perjantai: Giellajohka – Karigasniemi (37,5km)

Lyhyempi ajopäivä erämaamaisemien halki. Jos puhtia riittää, kannattaa käydä ennen Karigasniemeä patikoimassa Skalonjuovccan 5,8 km pitkä polku.

3. pyöräilypäivä

LauantaiKarigasniemi – Utsjoki (70km)

Kuljetus vie meidät Karigasniemeltä Tenojoen varteen hieman lähemmäksi Utsjokea. Voit myös polkea koko matkan Karigasniemeltä Utsjoelle, jolloin matkaa kertyy noin 101 km. Reitti kulkee Tenojoen vartta, ja vaikka matka on pitkä, se sujuu mukavasti upeita maisemia katsellen.

Tämä tie on äänestetty Suomen kauneimmaksi tieksi, eikä turhaan!

4. pyöräilypäivä

Sunnuntai: Utsjoki – Nuorgam (43 km)

Jatkamme joen varren upeissa maisemissa. Ajamme lisäksi myös Alakönkään osittain sorapintaisen museotien. Reitti oli aikanaan käytössä kulkuväylänä, koska Tenojoen Alakönkään koskesta ei päässyt läpi veneellä.

5. pyöräilypäivä

Maanantai: Nuorgam – Varangerbotn (35km)

Tänään siirrymme Norjan puolelle ja maisemat alkavat muuttua. Barentsin mereen aukeavalla Varanginvuonolla näkymiin kuuluvat lumihuippuiset tunturit, kimmeltävä Jäämeri ja pikkuruiset kylät. Päivän matka on lyhyempi, ja majapaikasta voi käydä tekemässä vielä extralenkin vuonon rantaa pitkin.

6. pyöräilypäivä

Tiistai: Varangerbotn – Pykeija (46km) 

Viimeisenä päivänä poljemme Pykeijan kylään, jonka asukkaista suuri osa puhuu suomensukuista kveeniä. Kylä säästyi toisen maailman sodan tuhoilta, joten siellä on vielä vanhaa rakennuskantaa jäljellä. Pykeija on kuuluisa kuningasravuistaan, joita kannattaa myös maistella paikallisessa ravintolassa. Lopuksi kruunaamme matkan saunomalla ja pulahtamalla Jäämereen!
Pykeijasta palaamme autolla Inariin, matkan kesto on n.3 h.

Hyvä tietää

 • Inarissa voit tutustua elävään saamelaiskulttuuriin Siidan museossa ja luontokeskuksessa jos varaat lisäyön Inariin ennen tai jälkeen matkan.
 • Voit vuokrata kauttamme tavallisen tai sähköpyörän, tiedustele toimistolta vaihtoehtoja ennakkoon
 • Ajopäivien muutokset ovat mahdollisia
 • Lapissa kannattaa varautua voimakkaisiin säänvaihteluihin, ota mukaan riittävät varusteet
 • Inariin pääset monella eri matkustusmuodolla. Joko omalla autolla, kimppakyydillä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Finnair lentää päivittäin Ivaloon, josta pääset lentokenttäbussilla Inariin noin tunnissa. VR:n junalla pääset kätevästi Rovaniemelle ( yöjuna tai päiväjuna), josta bussimatka noin 5h 30 min Inariin. Autojuna on myös näppärä vaihtoehto.

Matkan hintaan sisältyy

 • Viiden (5) yön majoitus 2hh-huoneessa aamiaisella (1hh huone lisämaksusta ja saatavuuden mukaan)
 • Matkatavaroiden kuljetuspalvelu
 • You Travelin pyöräopas
 • Ohjelmassa mainitut siirtymiset ja kuljetukset
 • Saunominen Pykeijassa ja Giellajohkassa.

Pyöränvuokraus

Vuokraa kauttamme matkalle etujousitettu sähköpyörä!

Alustava hinta: 330€/6 päivää

Kohteen sijainti kartalla

Kuvia Lapin ja Norjan Jäämeren pyörämatkalta

Varaa matka

Ota yhteyttä