You Travel Koronainfo Alla löydät keräämiämme tietoja koskien koronavirusta ja matkustamista eri kohdemaihin

Koronainfo

Koronainfosivultamme löydät tietoa ja linkkejä yleisellä tasolla eri kohdemaidemme käytännöistä ja toimintatavoista matkustuksen suhteen.

(Päivitetty 21.1.2022)

Yleinen perusedellytys matkustamiseen on EU:n digitaalinen, QR-koodin sisältävä koronatodistus, josta käy ilmi täysi rokotesarja (väh. 2 rokotusta). Kahden rokotuksen koronatodistuksen voimassaolo on monissa maissa lyhennetty 6 kuukauteen (esim Italia ja Itävalta). Esim. Itävallassa kolmen rokotuksen saaneilta EI edellytetä esim negatiivista PCR testiä ja 22.1. alkaen Sveitsin vaatimus testitä poistuu rokotustodistuksen omaavilta. Kahden rokotuksen jälkeen sairastettu korona vastaa kolmea rokotusta, kunhan olet saanut sairastetusta koronasta todistuksen.

Jos olet sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin, tulee sinulla olla todistus siitä, että olet tervehtynyt siitä enintään 6 kuukautta (180 vuorokautta) ennen matkaa. EU:n digitaalisen koronatodistuksen voit käydä lataamassa kirjautumalla esim. pankkitunnuksillasi osoitteesta www.kanta.fi

Lisäksi vahva suositutus kolmannen rokotuksen ottamista ennen matkan alkua. Toisen ja kolmannen rokotuksen väli tulisi olla kuitenkin vähintään 4 kuukautta (120 vuorokautta).

Ota huomioon, että jokaisella maalla on käytössä omat suosituksensa ja määräyksensä. Kaikissa maissa on esimerkiksi laajalti käytössä koronapassi, jonka yhteydessä pitää pystyä todistamaan henkilöllisyytensä henkilöllisyystodistuksella. Lisäksi maskin käyttö (tällähetkellä vaatimuksena usein FFP2 tason hengityssuojain) on pakollista monissa sisätiloissa, kuljetuksien aikana. Osassa maista myös sellaisissa ulkotiloissa jossa ei ole mahdollista ylläpitää turvavälejä (esim. hissijonot)

Jos vierailet matkan aikana useammassa maassa tulee sinun ottaa huomioon kaikkien kyseisten maiden sen hetkiset koronasäädökset. Alpeilla monet hiihto- ja vaelluskohteistamme sijaitsevat eri maassa kuin kyseisen matkan kohdelentokenttä. Esimerkiksi Itävaltaan matkustettaessa lennetään usein Saksaan ja Andorrassa taas Espanjaan. Ole siis tarkkana matkustusasiakirjojen ja ns. flight pass -dokumenttien kanssa. Lentokenttä, kohdemaa, lähtömaa ja näissä tehtyjen vierailujen järjestys voivat kaikki vaikuttaa siihen, mitä todistuksia sinulla tulee olla täytettynä.

Alta löydät maittain lisätietoa, pyrimme päivittämään uusimmat tiedot aina mahdollisimman nopeasti. Parhaiten tietoa löydät omille välilehdilleen avautuvista linkeistä, jotka johtavat kohdemaiden virallisille sivuille.

Itävalta

Huom! Itävalta vaatii maahan saapuvilta todistuksen negatiivisesta PCR-testistä, joka on saatu max 72h ennen maahan saapumista. Vaatimus koskee myös kahden rokotuksen saaneita 12 vuodesta ylöspäin sekä koronan sairastaneita, mutta ei niitä, jotka ovat saaneet kolmannen tehosterokoutuksen ennen matkaa tai joilla on todistus kahden rokotuksen jälkeen sairastetusta ja parantuneesta koronasta.

1.2. alkaen toisen rokotuksen voimassaolo on enintään 6 kuukautta, tämä koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneittä ja sitä vanhempia henkilöitä.

Koko Itävaltaa koskenut sulkutila (lockdown) on päättyy täyden rokotesuojan saaneiden osalta. Rokottamattomien osalta sulkutoimet jatkuvat toistaiseksi.

FFP2-tason maskipakko useissa sisätiloissa sekä esim. hissijonoissa sekä umpinaisissa tai suljettavissa olevissa hiihtohisseissä sekä sellaisissa ulkotiloissa, jossa ei ole mahdollista pitää suositeltavaa etäistyyttä muihin. Maskia ei tarvitse käyttää urheillessa esim. hiihdettäessä / lasketellessa.

Koronapassi vaaditaan useissa eri paikoissa. Esim. ravintolat, hotellit, kaupat ja jne liikkeet (Huom! Ei apteekit tai ruokakaupat).

Hissilippua ei voi ostaa eikä vastaanottaa ilman virallista koronatodistusta.

Useat Itävallan kohteistamme lennetään Saksan Müncheniin. Tarkistathan myös Saksan rajoitukset.

Lisätiedot

Saksa

Lähes kaikki Euroopan maat luokitellaan Saksassa korkean riskin maaksi. Näistä maista saapuvia matkustajia koskee tiukemmat maahantulorajoitukset.

Mutta mikäli oleskelu Saksassa on lyhytaikaista (alle 24h) tai tarkoituksena on  jatkaa matkaa välittömästi toiseen maahan kuten Itävaltaan, EI matkustajilta vaadita digitaalista maahantuloilmoitusta eivätkä vaatimukset omaehtoisesta karanteenista koske heitä (ilmoita maahan tultaessa virkailijoille jatkavasti matkaa saman tien Itävaltaan)

https://www.einreiseanmeldung.de/#/

Lisätiedot

Sveitsi

Myöhempää jäljitystä varten lennoilla maahan tulevien on täytettävä sähköinen matkustusilmoitus https://swissplf.admin.ch/formular, jossa kysytään muun muassa lennon paikkatietoa. Matkustusilmoituksen voi täyttää enintään 48h, mutta käytännössä vasta lähtöselvityksen (check in) jälkeen. Huom! Lomakkeen voi täyttää myös lentokoneessa.

HUOM! 22.1. alkaen Sveitsiin matkustavilta rokotustodistuksen omaavilta henkilöiltä (2 tai 3 rokotusta tai sairastettu korona) EI ENÄÄ VAADITA todistusta negatiivisestä koronatestistä (sekä PCR että Antigen), tämä koskee myös Ranskaan Geneven kautta matkustavia molempiin suuntaan mentäessä.

Rokotustodistus on Sveitsissä voimassa max 270pv (9kk) viimeisestä rokotuksesta tai 6kk sairastetusta koronasta.

Maskin käyttö on pakollista hisseissä ja jonoissa sekä eri sisätiloissa, myös kirurginen suusuoja tai sertifioidut kangasmaksit ovat hyväksyttyjä.

Lisätiedot

Ranska

HUOM! Aikuisten rokotustodistuksen voimassaoloaika, koskee kaikkia henkilöitä, jotka ovat 18 vuotta ja 1 kuukautta tai sitä vanhemia:

15.1. alkaen rokotustodistus EI ole voimassa ilman tehosterokotuksta (3. rokutus) mikäli toisesta rokotuksesta on kulunut 7 kuukautta ja toinen rokotus on saatu ennen 15.7.

15.2. alkaen niillä aikuisilla (18v ja 1kk tai sitä vanhemmat) jotka ovat saanteet toisen rokotuksen 16.7.-15.10. välisenä aikana, pitää tehosterokotus (3.) ottaa neljän kuukauden sisällä toisesta rokotuksesta.

Lisäksi maahantulevien tulee täyttää ja allekirjoittaa sekä pyydettäessä näyttää rajaviranomaisille valaehtoinen asiakirja/sitoomus, jossa vakuuttaa ettei kärsi covid-19 aiheuttamista oireista tai ei tiettävästi ole ollut tekemeisissä koronaa sairastavien/positiivisten henkilöiden kanssa viimeseen 14 vuorokauteen. Tämä word (.docx) asiakirja on ladattavissa / avattavissa tästä linkistä:

https://www.interieur.gouv.fr/content/download/130069/1035724/file/04-12-21-engagement-honneur-vert-anglais-docx.docx

Maskeja on käytettävä julkisissa tiloissa, hisseissä, hissijonoissa ja muilla yleisillä paikoilla ja palveluissa. Vahva suositus FFP2 tason maski!

HUOM! Ranskan alppikohteiden lennot ovat Geneveen, joten huomio lisäksi Sveitsin maahantulosäännöt. 22.1. alkaen lennolle EI ENÄÄ VAADITA negatiivista testitulosta.

Lisätiedot

Italia

Digitaalinen matkustusilmoitus EU PLF (Passanger Locator Form) on täytettävä ennen matkaa (Täyttäminen vaatii rekisteröitymisen sivustolle). Täytettävissä tiedoissa kysytään muun muassa osoitetta Italian oleskelun ajan (hotellin nimi ja osoite) sekä lennon tietoja ja istuinpaikan numeroa. Digitaalinen matkustusilmoitus on käytännössä täytettävä sen jälkeen kun check in (lähtöselvitys) on suoritettu. Mikäli lentosi on toiseen maahan esim. Itävaltaan (Innsbruck) saavutaan Italiaan bussilla/pikkubussilla.

Erittäin monessa paikassa kysytään koronapassia tai -todistusta ja henkilöllisyystodistusta.

31.1.2022 asti Italiaan matkaavilta vaaditaan rokotustodistuksen tai sairastetun koronan lisäksi todistus negatiivisesta koronatestistä, joka voi olla joko PCR-testi, saatu max 48h ennen maahan saapumista tai antigen pikatesti (ei kotitesti), joka on saatu max 24h ennen maahan saapumista.

Maskien käyttö on pakollista julkisissa sisätiloissa, kuljetusten aikana, hissijonoissa ja hisseissä ja muutoinkin ulkona, jos etäisyyden ylläpitäminen ei ole mahdollista. Lisäksi esim. ravintoloissa kun liikutaan pois omalta paikalta. Vaatimuksena FFP2 tason maski. Maskia ei tarvitse käyttää urheillessa (laskettelu, maastohiihto jne)

Lisätiedot, italia.fi

Lisätiedot, Italian terveysministeriö

Bulgaria

Ei erityisiä lisärajoituksia

Lisätiedot

Andorra

Digitaalinen koronatodistus vaaditaan muun muassa baareissa, ravintoloissa, kahviloissa ja kylpylöissä.

Maskeja käytettävä julkisissa kulkuvälineissä, hissijonoissa ja suljettavissa hisseissä.

Muistathan, että Andorran Grandvaliran matkamme lennot lennetään Espanjaan Barcelonaan, joten tarkista myös Espanjan paikalliset rajoitukset.

Lisätiedot

Espanja

Jokaisen matkustajan pitää täyttää Espanjan terveysviranomaisen terveyshuoltolomake (Sanitary Control Form). Lomake löytyy osoitteesta https://www.spth.gob.es/ ja se on täytettävissä jo 48 tuntia ennen matkan alkua.

Sivuston avauduttua, tulee lentomatkustajien painaa vasemmanpuoleista Continue Here -linkkiä. Hyväksyttyäsi ehdot, klikkaa kohtaa Individual FCS Form. Sivustolta on myös mahdollista ladata sovellus matkapuhelimeesi.

Täytettyäsi lomakkeen pakolliset tiedot (nimi, passin numero, lennon numero ja sähköposti) ja hyväksyttyäsi ehdot, saat automaattisesti muodostuvan QR-koodin, joka sinun pitää pystyä esittämään lentokentällä laukkujen hakuun mentäessä ja terminaalissa.

Järjestelmä lähettää QR-koodin sisältävän lomakkeen digitaalisesti sähköpostiisi. Valitse siis osoite, johon pääset helposti matkapuhelimellasi. Suositeltavaa on lisäksi ottaa kuvankaappaus lomakkeesta puhelimeen sekä printata paperiversio etukäteen. Muista, että ilman järjestelmän QR-koodia matkustaminen ei ole mahdollista.

Lisätiedot